אחד מההליכים המשפטיים הכי רגישים שיש הוא תהליך של אשפוז כפוי. מדובר כמובן על מצב שבו אנשים עם בעיות פסיכיאטריות נקלטים במוסדות פסיכיאטריים שונים ברחבי הארץ, וכל זה קורה ללא הסכמתם. חשוב להבין: זה הליך רגיש והוא לא מופעל לעיתים קרובות, אם כי יש מקרים שבהם אין שום מנוס מאשפוז כפוי. לא אחת אשפוז כפוי עולה על הפרק כי להגן על אותו אדם שחולה, על הסביבה שלו ועל שלום הציבור באופן כללי, וכל זה קורה תוך איזון בין שיקולים משפטיים ופסיכיאטריים. הליך זה מסווג להליכים פליליים ואזרחיים, שכל אחד מהם נשלט על ידי קריטריונים וסדרי דין משפטיים ספציפיים. לכן, אם אדם מעורב בתהליך כזה כדי להגן ולסייע לקרוב משפחה הסובל שצפוי להתאשפז, רצוי שיהיה לו עו"ד מומחה.
אשפוז פלילי ואשפוז אזרחי
האשפוז הכפוי יכול להתבצע באופן פלילי או באופן אזרחי. במקרה הפלילי בית המשפט מנסה לקבוע האם מצבו הנפשי של האדם אכן מצדיק אשפוז כפוי בבית חולים פסיכיאטרי או במתקן כליאה כלשהו. באשפוז מסוג זה התהליך כולל:
- הגשה של כתב אישום כנגד אותו אדם שסובל מבעיות נפשיות
- הערכה האם אותו אדם שסובל מבעיות נפשיות כלשהן בכלל כשיר לעמוד לדין או לא
ישנם שני סוגים של אי כשירות, והם: אי כשירות מהותית לעומת אי כשירות דיונית.
למה חשוב לפנות לעורך דין?
אין ספק שהמקרים של האשפוז הכפוי אלה הם מקרים מורכבים מאוד – גם עבור החולים וגם עבור בני משפחותיהם. רגישות הדברים ברורה ולכן חשוב מאוד לפעול בהתאם. כאן בדיוק נכנס לתמונה עורך דין מומחה, כי לפני הכול, הוא מכיר את לשון החוק. הוא יכול לעזור לנו להבין מה מותר, מה אסור ואיזה זכויות יש לאדם שצפוי להיות מאושפז באופן כפוי. בנוסף, חשוב להבין שעם עורך דין נכון ניתן להימנע גם מטעויות שאחר כך עלולות לסבך את הדברים פי כמה. לכן, במידה וגם אתם מוצאים את עצמכם במצב כזה ורוצים לעזור לאדם יקר שמתמודדים עם קושי כזה, רצוי שתיקחו עו"ד מוכשר ומנוסה.
Comments are closed.